luni, 31 martie 2014

Sportul ca parte din cotidian

Conform definitiei, educatia fizica este o componenta importanta a formarii personalitatii, care urmareste sa asigure o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a organismului, iar sportul este definit de catre CE drept ``toate formele de activitati fizice care printr-o participare mai mult sau mai putin organizata, au drept obiectiv expresia sau ameliorarea conditiei fizice si psihice, dezvoltarea relatiilor sociale sau dobandirea unor rezultate pozitive in competitiile de toate nivelurile``.
     In toate etapele de dezvoltare a omenirii, in orice tip de societate sau ideologie, sportul si-a dovedit caracterul educativ-formativ, scopurile sale fiind variate, de la socializare si dezvoltare a personalitatii umane in ansamblu, pana la dezvoltare economica, dar cel mai important, mentinerea echilibrului si a sanatatii corpului.
     Destul de des intalnitul principiu latin ``mens sana in corpore sano`` (minte sanatoasa in corp sanatos) exprima in cateva cuvinte importanta educatiei fizice in viata unui om si in acelasi timp pune accentul pe una dintre cele mai importante baze ale unei vieti fericite si anume, sanatatea, ca echilibru al organismului care trebuie pastrat in armonie,aceasta avand un rol important in alimentarea starii noastre de fericire.
     In orice clasificare a factorilor care influenteaza pozitiv o viata mai buna, fericita, implinita, regasim, prezentand o importanta foarte mare, practicarea unui sport, sau a unor exercitii fizice de baza alaturi de o dieta alimentara echilibrata.
     Cu toate ca aceste clasificari sunt la indemana oricui si contin sfaturi practice pentru o mai buna si sanatoasa organizare a vietii, sportul ca activitate se confrunta cu pericole si provocari care produc necesitatea elaborarii de strategii pe plan national, regional sau local care sa asigure indeplinirea misiunii sociale de catre acesta.
     Dintre aceste provocari, un rol important il au:
-   -cresterea ingrijoratoare a ratei morbiditatii care se datoreaza sedentarismului si obezitatii;
-         -reducerea timpului alocat educatiei fizice si sportului in scoli;
-         -scaderea alarmanta a numarului de copii si tineri care practica orice forma de sport, preferand activitatile sedentare;
-         -cresterea numarului actelor de violenta si coruptie in sport, exploatarea tinerilor sportivi, dopajul, rasismul si alte fapte prejudicioase.
     Ca solutie in lupta cu toate aceste pericole ale unei vieti echilibrate,atat social cat si personal, putem defini educatia fizica si sportul drept factori de consolidare a rezistente fiecarui individ la inconvenientele vietii moderne pe de o parte, si factori de educatie pentru sanatate pe de alta parte.
     Prin promovarea frumusetii corpului, expresivitatea miscarilor si calitatea relatiilor interumane implicate, educatia fizica si sportul isi aduc contributia originala la educatia culturala, exprimate, spre exemplu, de marile spectacole sportive care reusesc sa trezeasca o anumita intensitate emotionala.
     Contributia esentiala la coeziunea economica si sociala, precum si la formarea unei societati mai bine integrate, dar si cresterea productivitatii fortei de munca reprezinta de asemenea avantaje ale practicarii sportului.
     In Romania, un studiu din 2010, scoate in evidenta aspecte nefavorabile ale vietii sanatoase, tara noastra ocupand atunci locul 3 in Europa in ceea ce priveste numarul persoanelor supraponderale sau obeze, ca urmare a sedentarismului, educatiei insuficiente, alimentatiei haotice, saraciei si marginalizarii unor segmente de populatie.
     Toate aceste efecte pot fi combatute prin punerea accentului pe educatie fizica si implicare la nivel national iar sportul este cel mai accesibil mijloc de educare fizica si morala a indivizilor.

                                                              Chelaru Anda



2 comentarii: